• تهران، شهر زیبا
  • info@zibashharlab.ir
  • 02144111195

رایت


*نام آزمایش :

Wright

 

*  نام های دیگر آزمایش :

test wright  

 

*آزمایش های مرتبط :

2 ME

 

 *چرا و چه موقع درخواست می شود :

این آزمایش برای تشخیص عفونت ناشی از بروسلا است که منجر به بیماری تب مالت (Malta Fever) یا تب مواج یا تب مدیترانه ای می شود.

 

 *نمونه مورد نیاز :

نمونه خون وریدی

 

 *آمادگی قبل از انجام آزمایش :

آمادگی خاصی نیاز نیست.

 

  *دانستنی های بیشتر :

این آزمایش برای تشخیص عفونت ناشی از بروسلا است که منجر به بیماری تب مالت (Malta Fever) یا تب مواج یا تب مدیترانه ای می شود. گونه های این میکروب که در انسان ایجاد بیماری می کنند شامل:

1-  بروسلا آبورتوس (گاوی)- شایعترین نوع بیماری در انسان

2-  بروسلا سویس (خوکی)

3-  بروسلا ملیتنسیس (گوسفند- بز)- خطرناکترین گونه برای انسان و شایعترین عامل بیماری در ایران

بهترین راه تشخیص این بیماری کشت خون و یا مغز استخوان و جداسازی بروسلا از این نمونه ها می باشد. انسان بیشتر از طریق تماس مستقیم با حیوانات بیمار (مانند کشاورزان- دامداران- دامپزشکان و کارکنان کشتارگاه ها) و یا مصرف شیر و فرآورده های شیری آلوده، شیر نجوشیده، پنیر، بستنی و خامه) به تب مالت مبتلا می شود. تظاهرات بالینی بیماری تب مالت در درجه اول ضایعات و دردهای استخوانی- مفصلی می باشد و پس از آن کلاسهای آنتی بادی که بر ضد آنتیژنهای سطحی بروسلا ظاهر می شوند شامل IgM، IgG، IgA می باشند. در اواخر هفته اول و یا ابتدای هفته دوم مرحله حاد بیماری ابتدا IgM مثبت شده، سپس IgG اختصاصی مثبت شده و بالا می رود و پس از چند هفته تیترش از IgM نیز بیشتر می شود. در هفته چهارم تا هشتم مرحله حاد بیماری تیتر آنتی بادی به حداکثر خود می رسد، در صورتی که درمان مناسب صورت گیرد تیتر IgG کاهش می یابد ولی تغییری در تیتر IgM بوجود نمی آید. (IgM از 6 ماه تا 2 سال ممکن است دوام داشته باشد و به طور معمول هر  3 ماه یک رقت کاهش می یابد).

چنانچه درمان مناسبی صورت نگیرد بیمار وارد فاز مزمن شده و در این مرحله تیتر مثبت، اکثرا مربوط به آنتی بادی IgG می باشد. در این مرحله معمولا IgG غالب می گردد و اغلب تیتر IgM کاهش یافته و گاها به صفر میرسد. از آنجائیکه IgG با ساختمان مونومریک خود یک آگلوتینین قوی محسوب نمی شود، لذا این امکان وجود دارد که آزمایش رایت منفی شود و در این جا بهتر است برای تشخیص این نوع آنتی بادی از تست کومبس رایت استفاده نمود.

بنابراین به طور کلی در مرحله حاد بیماری IgM و در مرحله انتهای فاز حاد، تحت حاد و مزمن IgG تیتر غالب را به خود اختصاص می دهد.

بیماری تب مالت از نظر بالینی به سه صورت حاد (Acute)، تحت حاد (Sub acute) و مزمن (Chronic) دیده می شود که در صورت معالجه، مدت زمان مرحله حاد بین 3 تا 12 ماه می کشد. بیش از 80 درصد بیمارانی که با آنتی بیوتیک مناسب درمان می شوند کاملا بهبود می یابند ولی در مواردی نیز رجعت (Replace) و شکل مزمن بیماری مشاهده می شود.  

 

*مقادیر طبیعی :

منفی است (محدوده تیتر 80/ و یا بیشتر 1 با توجه به علائم بالینی تب مالت ارزش دارد). بهتر است افرادیکه دارای تیتر 1:80یا بالاتر هستند، برای اطمینان توصیه شود که دو هفته دیگر مجددا تست رایت را انجام دهند. چنانچه در این مدت تیتر افزایش یافته باشد، دلیل بر عفونت با بروسلا می باشد. افرادی که به دلیل شغلی در تماس مداوم با میکروب بروسلا می باشند می توانند تیتر 1/320 و گاهی بیشتر می رسد ولی علائم بالینی بیماری در آنها دیده نمی شود.