• تهران، شهر زیبا
  • info@zibashharlab.ir
  • 02144111195

فسفر


* نام آزمایش:

فسفر 

* نام‌های دیگر آزمایش:

PhosphorusP, PO4, Phosphate ,

موارد کاربرد تست: تشخیص اختلالات کلیوی و استخوانی و غدد پاراتیروئیدی

 

اساس روش آزمایش: فتومتریک UVtest

فسفر معدنی موجود در سرم و یا سلیر مایعات بدن با آمونیوم مولیبدات در محیط اسیدی ایجاد کمپلکس فسفومولیبدات می­کند. شدت جذب متناسب با مقدار فسفر موجود در نمونه است.

نمونه مورد نیاز در بخش نمونه­گیری: خون تام وریدی- انواع مایعات بیولوژیک بدن – ادرار 24 ساعته بیمار

نمونه مورد نیاز در بخش فنی: سرم- پلاسما همراه با هپارین- مایعات بدن

-ادرار باید به نسبت 1+20 با آب مقطر رقیق شود (برای مثال 100 میکرو­لیتر ادرار به علاوه 2 میلی­لیتر آب مقطر) و عدد به دست آمده در 21 ضرب شود.

حداقل مقدار:  500 لاندا

ظرف نمونه­گیری: لوله­های درب قرمز سیستم خلاء

معیار غیر قابل قبول بودن نمونه: همولیز - لیپمیک

 

فسفر ماده‌ای معدنی است كه برای تولید انرژی، عملكرد ماهیچه‌ها، اعصاب و رشد استخوان‌ها ضروری است. این ماده نقش مهمی ‌را در تعادل اسید و باز بدن ایفا می‌كند. فسفر از طریق رژیم غذایی وارد بدن می‌شود و توسط روده جذب می‌گردد. 70 تا 80 درصد فسفر موجود بدن در‌تركیب با كلسیم، استخوان‌ها و دندان‌ها را می‌سازند. حدود 10 درصد از فسفر بدن در ماهیچه‌ها و حدود 1 درصد نیز در بافت‌های عصبی یافت می‌شود. و بقیه نیز در سلول‌های بافت‌های مختلف بدن یافت می‌شود. مقادیر غیرطبیعی فسفر در شرایط زیر دیده می‌شود: سوء تغذیه، سوء جذب فسفر، عدم تعادل اسید و باز افزایش غیرطبیعی میزان كلسیم و بیماری‌هایی كه روی عملكرد كلیه تأثیر می‌گذارند.

افزایش و كاهش ناچیز مقدار فسفر علائم خاصی ندارد اما كاهش شدید آن باعث ضعف، خستگی، گیجی و افزایش شدید آن، باعث گرفتگی عضلات می‌شود.

برای بررسی عملكرد كلیه‌ها آزمایش فسفر در ادرار نیز درخواست می‌شود. مقادیر بسیار بالای فسفر باعث صدمات به بافت‌ها و اندام‌های مختلف می‌شود. به طور طبیعی میزان فسفر در كودكان به علت استخوان سازی بالا است.

* مقادیر نرمال:

کودکان:        6-3 میلی گرم در دسی لیتر

بزرگسالان:    4.5-2.7 میلی گرم در دسی لیتر